logo Verloskundigen Praktijk Alkmaar

Voedingsadviezen/ Leefstijladviezen

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap is niet verstandig. Verse groenten en fruit zijn belangrijke bronnen van vitaminen, mineralen en vezels. Was groente en fruit goed alvorens het te nuttigen. Bak en braad al je vlees goed (dus niet rosé gebraden), zodat bacteriën en parasieten niet overleven. Lever en sommige andere leverproducten bevatten (te) hoge concentraties vitamine A waardoor het nuttigen hiervan schadelijk is voor het kind. Eet daarom geen gebakken lever. Leverproducten zoals leverworst of paté mag je wel eten maar doe dit met mate (één boterham per dag). Eet geen kazen die van ongepasteuriseerde melk zijn gemaakt. Het gevaar van ongepasteuriseerde melk is de kans op aanwezigheid van de listeriabacterie. Franse (zachte) kazen worden dikwijls bereid van rauwe melk. Als een kaas van rauwe melk is gemaakt staat er au lait cru’op de verpakking. Dezelfde listeriabacterie kan zich ook bevinden in rauw gevogelte, rauwe en gerookte vis (bijvoorbeeld gerookte zalm) en gedroogde worsten (parmaham, droge worstjes). Het is dan ook raadzaam deze producten niet te gebruiken. Als je gerookte vis wilt eten, koop deze dan niet voorverpakt maar vers. Rauw of onvoldoende verhit vlees (varken, geit, schaap/lam) zoals filet-américain, ossenworst en tartaar kunnen schadelijk zijn voor het kind. Deze producten zouden sporen kunnen bevatten van de toxoplasmoseparasiet. Verhit dit vlees totdat het goed gaar is. De toxoplasmose parasiet bevindt zich ook in uitwerpselen van katten. Laat daarom de kattenbak verschonen door iemand anders. Indien je in de tuin wilt werken doe dit dan met handschoenen aan.
Als je meer wilt weten over voeding tijdens de zwangerschap kun je de brochure Gezond Zwanger downloaden via zuivel online of kijken op de site van het voedingscentrum.

Als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft, wordt afgeraden om alcohol te gebruiken. Alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het is op dit moment onzeker hoeveel alcohol tot een probleem kan leiden. Wel is bekend dat alcohol soms in kleine hoeveelheden al schadelijk kan zijn. Kijk voor meer informatie op www.alcoholenzwangerschap.nl of www.stap.nl.

Ook roken tijdens de zwangerschap brengt grote risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving beïnvloedt de zwangerschap nadelig. In sigaretten zitten schadelijke stoffen. Die stoffen zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor voor verminderde zuurstoftoevoer naar het kind. Hierdoor groeit het kind minder goed. Kinderen van rokende moeders hebben daarom vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren. Ze zijn hierdoor kwetsbaarder. Tijdens de eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan de luchtwegen. Er zijn bovendien aanwijzingen dat wiegendood meer voorkomt als er in de buurt van het kind wordt gerookt. Wij adviseren beide aanstaande ouders dan ook: stop met roken en vermijd rokerige ruimten zoveel mogelijk. Als je ondersteuning nodig hebt bij het stoppen met roken, dan kun je dit bespreken met ons.

Het gebruik van drugs tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden. Als je softdrugs (marihuana/wiet en hasj) gebruikt, kan dat nadelige gevolgen hebben voor je baby. Dat effect wordt versterkt als je softdrugs combineert met alcohol of tabak. Harddrugs, zoals cocaïne, ecstasy (XTC) en heroïne zijn gevaarlijk voor een ongeboren kind. Afhankelijk van het soort drugs kan je kind ontwenningsverschijnselen, een aangeboren afwijking of een ontwikkelingsstoornis krijgen. Als je harddrugs gebruikt, kan stoppen tijdens de zwangerschap ontwenningverschijnselen bij  het ongeboren kind veroorzaken. Overleg in dit geval altijd met ons.