logo Verloskundigen Praktijk Alkmaar

Zwangerschapsklachten

Aambeien

Tijdens de zwangerschap komen aambeien vaker voor. Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Aambeien kunnen jeuken en pijn doen. Persen kan de klachten verergeren. Het is belangrijk om je ontlasting zo soepel mogelijk te houden, door voldoende te drinken(minimaal 1,5-2 liter vocht per dag),  en vezelrijk te eten(bruin brood, groente, fruit). Probeer ook niet te lang op het toilet te zitten en niet te veel te persen. Mochten de aambeien erg veel klachten geven, adviseren wij een verzachtende zalf zoals Curanol te gebruiken.

Bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaak voor, vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, zoals innesteling van de vrucht in de baarmoeder of een wondje op de baarmoedermond. Soms is een miskraam de reden van bloedverlies (zie miskraam). Als je je zorgen maakt, neem dan gerust contact met ons op.  Helderrood bloedverlies vanaf 16 weken zwangerschap is altijd reden om contact met ons op te nemen.

Bloedneus en tandvleesbloedingen

In je zwangerschap raken slijmvliezen, zoals aan de binnenkant van je neus en mond, beter doorbloed. Hierdoor gaat het makkelijker bloeden, bijvoorbeeld bij het snuiten van je neus of het tandenpoetsen. Dit is geheel onschuldig. Zorg voor een goede mondhygiëne en laat eventuele tandvleesontstekingen behandelen bij de tandarts.

Brandend maagzuur

Sommige vrouwen krijgen last van brandend maagzuur. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de klachten verergeren, zoals koffie, sinaasappelsap, vet eten en koolzuur. Als je last hebt van brandend maagzuur, kun je deze voedingsmiddelen beter vermijden. De vrij verkrijgbare maagzuurremmers mag je volgens de aangegeven dosering gebruiken en kunnen mogelijk de klachten verlichten. Houden de klachten aan, bespreek dit dan met ons.

Emoties tijdens de zwangerschap

Voor de meeste mensen is de zwangerschap een periode met grote veranderingen. Zwangerschap gaat gepaard met veel verschillende, soms wisselende emoties voor jou en je partner. Dit kunnen positieve en negatieve emoties zijn. Als de negatieve emoties overheersen, is het belangrijk dat je ze bespreekt. Voel je vrij om deze emoties met ons te bespreken, of met iemand uit je omgeving.

‘Harde buiken’

Tijdens je zwangerschap kun je ervaren, dat je baarmoeder hard aanvoelt. De baarmoeder is een spier die zo nu en dan samentrekt, ook wel ‘harde buiken’ genoemd. Deze spiersamentrekkingen zijn pijnloos, maar voelen soms wel ongemakkelijk en komen onregelmatig voor. Dit is een normaal proces en veroorzaakt geen ontsluiting. Vanaf 36 weken zwangerschap komen harde buiken wat vaker voor. Dit is ter voorbereiding op de bevalling. Als de harde buiken pijnlijk worden en in een regelmatig patroon komen (bijvoorbeeld iedere 10 minuten een harde buik) neem dan contact met ons op. Harde buiken kunnen het gevolg zijn van erge drukte, maar kunnen ook voorkomen bij een blaasontsteking of in het ergste geval een vroeggeboorte.

Hartkloppingen en kortademigheid

In de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe. Hierdoor moet je hart harder werken om al het bloed rond te pompen en dit kun je merken in de vorm van hartkloppingen. Ook kun je last krijgen van kortademigheid. Zeker aan het einde van de zwangerschap komt dit voor, doordat de groei van je kind de longen wat in de verdrukking brengt. Heb je heel veel last van hartkloppingen of kortademigheid, neem dan contact op met ons of je huisarts.

Jeuk

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van jeuk. Op de buik kan dit voorkomen door het oprekken van de huid door de groei van de baarmoeder. Ook zwangerschapshormonen kunnen voor jeuk zorgen over het hele lichaam. Om de jeukklachten te verminderen kun je de huid insmeren met een verkoelende mentholgel. De jeuk verdwijnt snel weer na de bevalling. Heb je jeuk op je handpalmen of voetzolen of is de jeuk extreem, neem dan contact met ons op.

Misselijkheid

Vooral in de eerste 3 tot 4 maanden van de zwangerschap kun je last hebben van (ochtend) misselijkheid en overgeven. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door hormonale veranderingen. Niet eten maakt het meestal erger. Begin daarom de dag met een licht ontbijt, het liefst al voordat je opstaat. Probeer het eten daarna over kleine, lichte maaltijden te verdelen, zodat je maag altijd een beetje is gevuld. Vermijd vet of sterk gekruid eten. Als bovenstaande adviezen niet voldoende helpen of houd je helemaal niets binnen, neem dan contact op met ons of je huisarts.

Moeheid

Vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap kun je moe zijn. Veel vrouwen hebben dan meer behoefte aan slaap. Dat komt door veranderingen in je hormonen. Het komt zelden voor dat bloedarmoede de oorzaak is van moeheid. Het ijzergehalte wordt tijdens de zwangerschap twee keer bepaald, bij de eerste controle en rond 30 weken. Bij klachten van ernstige moeheid wordt deze frequenter bepaald.

Moeizame ontlasting

Onder invloed van het hormoon progesteron werken de darmen in de zwangerschap trager. Ontlasting is hierdoor harder en komt minder vaak. Dit wordt ook wel obstipatie genoemd. Tips tegen obstipatie zijn: Eet vezelrijke voeding (bruin brood, rauwkost, fruit – sinaasappels, kiwi’s, pruimen), drink minimaal 1,5-2 liter vocht per dag en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Werken de bovenstaande adviezen niet voldoende, dan kun je milde laxerende middelen gebruiken. Denk hierbij aan Roosvicee laxo, zemelen, gedroogde vruchten en dergelijke. Vraag bij erge klachten van obstipatie advies aan ons.

Pigmentvlekken

In je zwangerschap neemt je pigmentatie toe onder invloed van het hormoon oestrogeen. Dit kun je merken aan een donker streepje dat verschijnt tussen je schaambot en navel, ook wel ‘linea nigra’ genoemd. Tepels kleuren ook donkerder onder invloed van dit hormoon. Door de zon kunnen er bruine vlekken in je gezicht ontstaan, een zogenaamd ‘zwangerschapsmasker’. Na de zwangerschap verdwijnt de pigmentatie meestal vanzelf. Alhoewel een zwangerschapsmasker, in mindere mate, blijvend kan zijn. Bescherm daarom je huid goed met zonnebrand en schaduw.

Plassen

Naarmate de baarmoeder groeit komt er meer druk op de blaas waardoor je in de zwangerschap vaker zult moeten plassen. Dit is een normaal verschijnsel. Je bent als zwangere meer vatbaar voor een urineweginfectie. Dit komt, omdat de urine ‘zoeter’ is en de urinebuis wat verwijd is door hormonen. Bacteriën komen op deze manier makkelijker binnen en kunnen in de zoete omgeving sneller groeien. Heb je klachten van frequent plassen in combinatie met pijn of een branderig gevoel met plassen, een zeurende onderbuikpijn of harde buiken, neem dan contact op met ons. Wij kunnen je klachten verifiëren en adviseren urine naar de huisarts te brengen. De eventuele diagnose blaasontsteking zal de huisarts stellen. Bij een bewezen urineweginfectie kun je tijdens je zwangerschap behandeld worden met antibiotica.

Rug- of bekkenklachten

Tijdens de zwangerschap veranderen je gewicht en houding door de groei van de baarmoeder. Bekkengewrichten worden onder invloed van hormonen meer beweeglijk als voorbereiding op de bevalling. Hierdoor kunnen lage rugklachten ontstaan, maar ook pijn in het schaambot en bovenbenen. Een goede houding kan de klachten verminderen. Bewegen is goed. Wissel zitten, staan en lopen regelmatig af. Zorg dat je bij het bukken of tillen je knieën buigt en draag geen hoge hakken. Geef je onderrug voldoende steun bij het zitten. Draai als je uit bed komt eerst op je zij, en druk jezelf zijwaarts omhoog. Werken bovenstaande adviezen niet voldoende, neem dan contact met ons op. Afhankelijk van je klachten kunnen wij je adviseren een fysiotherapeut, mensendiecktherapeut of andere specialist te raadplegen.  Naar deze bekkenspecialisten verwijzen wij regelmatig door: Bekkenfysiotherapie Alkmaar, Fysiotherapie Elisabeth en Mensendieckpraktijk "Alkmaar Noord".

Spataderen

Een spatader is een verwijding van de vaatwand door een verhoogde druk in de ader. In de zwangerschap ontstaan (of verergeren bestaande) spataderen sneller. Dit komt omdat zwangeren onder invloed van hormonen slappere vaatwanden hebben. Tijdens de zwangerschap is meer bloed in de circulatie aanwezig en bestaat een verhoogde druk in de vaten door vertraagde afvoer van bloed. Spataderen komen voornamelijk in de benen voor, maar kunnen ook in schaamlippen voorkomen. Na de bevalling nemen spataderen snel in grootte af. Om de klachten te verminderen is het belangrijk regelmatig te bewegen en lang staan en zitten te voorkomen. Leg je benen tijdens een rustmoment omhoog. Ook het dragen van aangemeten, elastische (steun)kousen helpen de klachten van spataderen te verminderen.

Vaginale afscheiding

In de zwangerschap maken de vagina en baarmoedermond meer afscheiding aan. Dit komt omdat deze zeer goed doorbloed zijn. De afscheiding is normaal gesproken reukloos, helder of witgelig van kleur en ‘waterig’ dik. Neem contact op met ons of je huisarts als de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft of als je jeuk, pijn of een branderig gevoel hebt. Een bacteriële of schimmelinfectie kan deze klachten veroorzaken. Deze kunnen tijdens de zwangerschap goed behandeld worden.

Vocht vasthouden

Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast, je krijgt dikke voeten, enkels en vingers. Dit komt omdat er meer vocht in de circulatie aanwezig is. In de zwangerschap treedt dit vocht sneller buiten de circulatie en komt in het weefsel terecht. Daarnaast zorgt het gewicht van de zwangere buik ervoor, dat het vocht minder makkelijk terug de circulatie in kan. Bij warmte en weinig beweging kan dit verergeren. Als je vocht vasthoudt is het belangrijk voldoende te drinken,  minimaal 1,5-2 liter. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Leg bij een rustmoment je benen wat hoger. Het voeteneind van je bed kun je ook iets verhogen door een kussen onder je matras te leggen. Na de bevalling zal het vocht weer worden opgenomen in de circulatie en plas je overtollig vocht uit.

Werk en zwangerschap

Bepaalde werkomstandigheden kunnen risico’s voor de zwangerschap met zich meebrengen. Daarom zijn er verschillende regelingen voor zwangere en pas bevallen werkneemsters. Werk waarin je wordt blootgesteld aan trillingen (vrachtauto’s, landbouwmachines), ioniserende straling (straling van radioactieve stoffen), chemische stoffen of infectierisico’s is niet bevorderlijk voor de gezondheid tijdens de zwangerschap. Dit geldt ook voor fysiek zwaar werk, zoals veelvuldig tillen, trekken, duwen of dragen. Als je met zulke werkomstandigheden te maken hebt, overleg dan met je werkgever. Deze moet het werk aanpassen en eventueel ander werk aanbieden. Je kunt ook overleggen met de bedrijfsarts (Arbo-dienst) of inlichtingen vragen bij de Arbeidsinspectie. De bedrijfsarts kan het risico’s tijdens het werk in kaart brengen en de werkgever hierover adviseren. Uiteraard kunt je hierover ook praten met ons. Als je in nacht- of ploegendienst werkt, kun je aan je werkgever vragen om je werk- en rusttijden tijdens de zwangerschap aan te passen. Een zwangere heeft recht op extra pauzes en is in principe niet verplicht om ‘s nachts te werken of om over te werken. Deze regels gelden ook voor de eerste zes maanden na de bevalling. Als het niet mogelijk is door aanpassingen je werk gezond en veilig uit te voeren, dan moet de werkgever je tijdelijk ander werk aanbieden.