logo Verloskundigen Praktijk Alkmaar

Echoscopie

Iedere zwangere krijgt in de zwangerschap een aantal medische echo’s aangeboden. Wij maken de echo's op twee van onze locaties: op het Geert Grote plein 42G in Alkmaar en op de Helling 23 in Sint Pancras. Voor het maken van een afspraak kun je ons bellen tijdens het telefonisch spreekuur of je aanmelden via het aanmeldformulier.

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende medische echo’s.

Je kunt bij ons een USB stick aanschaffen om jouw geselecteerde echo foto’s en video’s op te bewaren. Zo heb je alle mooie beelden van de gehele zwangerschap bij elkaar als mooie herinnering. De kosten van deze USB stick zijn €5,-, graag contant te voldoen.

Je partner is van harte welkom bij alle medische echo's. Wij adviseren geen kinderen mee te nemen naar de medische echo's.

Vroege echo

De eerste echo zal plaatsvinden als je ongeveer 8 weken zwanger bent. Tijdens deze echo wordt gekeken of de zwangerschap intact is en wordt de zwangerschapsduur bevestigd. Tijdens deze echo wordt er ook gekeken of er sprake is van een eenling -of meerlingzwangerschap. Bij echo’s voor 10 weken wordt vaak een inwendige echo gemaakt, omdat de baarmoeder bij deze termijn nog te klein is om via de buikwand in beeld te krijgen. Een inwendige echo geeft de meest scherpe beelden en foto’s bij een jonge zwangerschap. Ook in een latere periode kan er toch besloten worden om over te gaan op een inwendige echo indien de uitwendige echo geen goede beeldkwaliteit geeft.

Termijnecho

De tweede echo volgt bij 10-11 weken zwangerschap. Aan de hand van deze echo wordt de uitgerekende datum bepaald.

Voor de beeldvorming bij eerste echo’s kan het helpen als je blaas iets gevuld is.

20 weken echo

De 20 wekenecho wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Hoofddoel van de 20 wekenecho is onderzoek naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel bij het kind. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind, zoals het hart, de maag, darmen, nieren en de blaas. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De echo kan plaats vinden tussen de 18 en 22 weken zwangerschap. De beste termijn is tussen de 19 en 20 weken.
De 20 weken echo wordt verricht door middel van een uitwendige echo via de buikwand. Belangrijk is om je te realiseren dat niet alle afwijkingen met de echo op te sporen zijn, zoals stofwisselingsziekten, maar ook afwijkingen gemist kunnen worden door de beperkingen van echoscopisch onderzoek. De 20 weken echo wordt vergoedt door de zorgverzekeraar.

Groei-echo

Soms is het nodig om tijdens de zwangerschap extra echo’s te laten verrichten om de groei van je kind te beoordelen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je eerste kind veel groter of kleiner is geweest dan gemiddeld. Ook bij twijfel over de groei van je kind zal dit geadviseerd worden. Deze zogenaamde groei-echo’s vinden plaats bij ca. 28 en 32 weken zwangerschap.

Liggingsecho

Bij een zwangerschapstermijn van rond de 35-36 weken wordt er een liggingsecho verricht. Via een uitwendige echo wordt bekeken waar het hoofd van je kind ligt. Uiteraard is het geen garantie dat je kind in deze ligging blijft liggen, echter de kans dat je kind zich nog zal draaien is klein. Indien het kind in een stuitligging ligt zullen wij je op tijd informeren over de verschillende opties, waaronder een uitwendige versie. Er wordt tijdens deze echo niet naar andere structuren of beelden gekeken, wel wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald.