logo Verloskundigen Praktijk Alkmaar

Eerste controle

De eerste afspraak bij de verloskundige vindt rond 9 a 10 weken zwangerschapsduur plaats en duurt ca. 60 minuten. Tijdens dit eerste gesprek komen een aantal onderwerpen aanbod.  We zullen een aantal vragen stellen om erachter te komen hoever je zwanger bent. Om dit te kunnen berekenen is het noodzakelijk om het verloop van je menstruatie te weten. Belangrijke data hierbij zijn de eerste dag van je laatste menstruatie en de dag dat je een zwangerschapstest hebt gedaan. Ook zal in het gesprek aan de orde komen of er sprake is van aangeboren afwijkingen en erfelijke ziekten in zowel je eigen familie als binnen de familie van je partner. Mocht dit het geval zijn dan zal nagegaan worden of er een indicatie bestaat voor verder onderzoek naar de gezondheid van het kind. Ook vertellen we jullie over de mogelijkheid van prenatale onderzoeken in de zwangerschap. Tijdens de eerste afspraak lever je de vragenlijst in welke je per mail hebt ontvangen na de aanmelding. In de vragenlijst komen uiteenlopende vragen over je gezondheid, de gezondheid van je partner, eventuele ondergane operaties, ziekten en allergieën aanbod. Naast je gezondheid is het verloop van eventuele eerdere zwangerschappen ook belangrijke informatie voor ons, ook hier zullen een aantal vragen over gesteld worden.

Naast het stellen van vragen zullen we jullie adviezen geven over voeding in de zwangerschap en vertellen welke dingen je moet regelen en aanvragen in de zwangerschap. Eveneens zal tijdens het eerste bezoek een aanvraag worden uitgeschreven voor het bloedonderzoek.

De eerste echo is bij voorkeur rond 8-9 weken zwangerschap en wordt meestal inwendig gemaakt via de vagina. Deze eerste echo is meestal voor het eerste gesprek bij de verloskundige. De tweede echo volgt bij 10-11 weken zwangerschap en wordt uitwendig gemaakt via de buikwand.

Vanzelfsprekend is je partner tijdens deze intake en daarop volgende controles van harte welkom.