logo Verloskundigen Praktijk Alkmaar

Belinstructies

Wanneer je vóór 37 weken zwangerschap het idee hebt dat je gaat bevallen, moet je ons direct bellen op het spoednummer. Dit kan het geval zijn als je regelmatig buikpijn hebt, vocht verliest of bloedverlies hebt. We zullen dan bij je komen kijken en indien nodig doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Vanaf 37 weken is het normaal om te bevallen. In dat geval bel je ons;

Weeën

  • Eerste kind: bij 2 uur lang regelmatige pijnlijke weeën om de 3-4 minuten die 60 seconden aanhouden.
  • Tweede of volgende kind: bij 1 uur lang regelmatige weeën om de 4-5 minuten.

Vliezen breken

  • Normaal vruchtwater is helder/kleurloos, grijzig, rozig met of zonder vlokjes.
  • Probeer altijd wat op te vangen in een glas.
  • Bij groen of bruin vruchtwater bel je direct.
  • Bij normaal vruchtwater ’s nachts, bel je de volgende ochtend rond 08.45 uur.
  • Bij normaal vruchtwater overdag, bel je direct (tot 22.00 uur).

Bloedverlies

Slijmverlies, soms met een beetje bloed vermengd, is normaal aan het einde van de zwangerschap. De zogenaamde slijmprop kan een beetje bloed bevatten. Je hoeft ons niet te bellen wanneer je de slijmprop verliest, maar als je twijfelt mag je altijd bellen.
Bij bloedverlies bel je ons altijd meteen op het spoednummer. Bloedverlies bij de weeën is normaal, maar als je meerdere maandverbanden per uur aan het verschonen bent is het teveel. Wanneer je het niet vertrouwt en/of denkt dat het bloedverlies te veel is of je hebt bloedverlies zonder weeën, neem dan altijd contact met ons op.

Bij twijfel of ongerustheid mag je ons altijd bellen.

Wat gebeurt er als je ons belt?

Als je ons belt komen we bij je thuis langs. We kijken even hoe je de weeën opvangt. Soms zakken de weeën weg als wij komen. Dat geeft niets, vaak betekent het dat je nog in de beginfase van de bevalling zit. Daarnaast voelen wij aan je buik en luisteren naar het hartje van je kind. Indien nodig doen wij inwendig onderzoek om te bepalen hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Bij de bevalling van een eerste kind is dit bij het eerste bezoek meestal 1-2 centimeter. Aan de hand van in welke fase van de bevalling je zit, maken we een afspraak voor een tijdstip dat we weer langs komen of wanneer je ons weer moet bellen. Als je poliklinisch wilt bevallen kan het zijn dat je zelf naar het ziekenhuis gaat, waar wij elkaar treffen voor de volgende controle. Zo kan het dus zijn dat we eerst een aantal keren bij je thuis langs komen voordat we bij je blijven of voordat je naar het ziekenhuis gaat om poliklinisch te bevallen. Aan het einde van de ontsluiting bellen wij een kraamverzorgster als je thuis bevalt. Wij kunnen ook eerder tijdens de bevalling een kraamverzorgster bellen om je te ondersteunen bij de weeën, als je dat wilt.
Het kan in de tussentijd zo zijn dat jij of je partner daar andere ideeën over hebben, bijvoorbeeld dat je wilt dat we eerder bij je blijven om je te ondersteunen of dat je eerder naar het NWZ wilt. Dit mogen jullie altijd aangeven.