logo Verloskundigen Praktijk Alkmaar

Tongriem klieven

Sommige kindjes blijken na de geboorte een korte of strakke tongriem te hebben.
De tongriem is het ‘velletje’ waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond. Bij een (te) korte tongriem zit de tongriem zo vast aan het puntje van de tong dat het bijna niet meer mogelijk is om de tong te bewegen. Dit uit zich vaak in een vervorming van de tong tot V-vorm bij optillen of tot een hartvorm bij uitsteken. Vaak zit het in de familie en bij jongetjes komt dit vaker voor.
Wanneer na de geboorte blijkt dat je kind een te korte tongriem heeft kan dit voor problemen zorgen met de borstvoeding en ook het drinken van de fles kan soms lastiger zijn. Verder kan een korte tongriem op latere leeftijd problemen veroorzaken met bijvoorbeeld spreken, ijsjes eten en tongzoenen. In de kraamweek kunnen wij beoordelen of jullie kind een korte tongriem heeft.
 Een korte tongriem is gemakkelijk te verhelpen door deze te klieven. Wij hebben ons gespecialiseerd in het klieven van de tongriem. In de eerste periode zijn nog geen zenuwen etc. aangelegd in het tongriempje, waardoor de ingreep pijnloos is. We leggen je kind met het hoofd naar ons toe zodat we er goed bij kunnen. Met een sleufsonde houden we de tong goed omhoog zodat we met een smalle steriele schaar een klein knipje in de tongriem kunnen zetten. Er kan soms een klein beetje bloedverlies van komen. Pijnstilling is niet nodig. Het stevig vast houden om onverwachtse bewegingen te voorkomen is het vervelendste. Het huilen is vaak direct na het klieven over. Ter troost kunnen je je kind direct aan de borst leggen of een flesje geven. Als het tongetje van je kind is gekliefd zie je meestal meteen resultaat.
Het klieven gebeurt bij jullie thuis. Voor vragen of het maken van een afspraak kun je contact opnemen met de praktijk. We vragen een vergoeding van € 30, wij versturen je na het klieven een factuur per email. Informeer bij de zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed.