logo Verloskundigen Praktijk Alkmaar

Anticonceptie

Voor verschillende vormen van anticonceptie kun je bij ons terecht. Wil je meer informatie over anticonceptie, wil je een recept ontvangen of een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraal? Neem dan gerust contact met ons op. Je hoeft hiervoor niet al bekend te zijn bij ons in de praktijk. Je bent ook welkom indien je nog nooit zwanger bent geweest. We vertellen je er graag meer over.

Na de bevalling kan anticonceptie weer belangrijk worden. Na een aantal weken komt je cyclus weer op gang, wanneer dat is verschilt per vrouw. Het geven van borstvoeding kan hier invloed op hebben, het duurt dan meestal langer voor je cyclus weer op gang komt. Borstvoeding geven beschermt niet tegen zwanger worden. Bedenk dat je meestal een eisprong hebt voor de menstruatie, je bent dus mogelijk vruchtbaar voordat je de eerste keer weer ongesteld wordt. Na een miskraam kun je na 10 dagen weer een eisprong hebben. De keuze voor welke vorm van anticonceptie je wilt gebruiken is natuurlijk erg persoonlijk. 

Wij bespreken de verschillende vormen van anticonceptie na de bevalling en geven indien mogelijk een passend advies. Voor meer informatie over anticonceptie kijk op www.anticonceptie.nl.

Indien gewenst kunnen wij  direct een recept uitschrijven en laten je huisarts weten voor welke vorm van anticonceptie jullie hebben gekozen. Wanneer je kiest voor een spiraal kan er een afspraak worden gemaakt op de praktijk.

Spiralenspreekuur

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Je kunt bij ons terecht voor het plaatsen van een spiraal. Twee keer per maand is er een spiralenspreekuur. Als je belt voor een afspraak bespreken we eerst met je welk spiraal je voorkeur heeft. Er zijn drie soorten spiraaltjes die wij plaatsen: het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje (Kyleena of Mirena).

Koperspiraal

Een koperspiraal is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. Een koperspiraal werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraal maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Het T-safe koperspiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van tien jaar. Uiteraard kan je de T-Safe ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in . Het T-Safe spiraal kost ongeveer 70 euro. Informeer bij je zorgverzekeraar over de vergoeding van het spiraal.

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. Er zijn twee soorten hormoonspiralen, namelijk Mirena en Kyleena.

De werkzame stof in beiden spiralen is het hormoon levonorgestrel. Grootste verschil tussen Mirena en Kyleena is de hoeveelheid levonorgestel. De Mirena bevat totaal 52mg t.o.v. Kyleena 19,5mg. Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Belangrijk om te weten is dat het hormoonspiraal geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is goed om te weten dat bij gebruik van het hormoonspiraal je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven.

Een ander verschil tussen de Mirena (32x32mm) en Kyleena (28x30mm) is de grootte van de spiraal. Het verschil is niet groot, maar indien jonge meiden of vrouwen die (nog) nooit bevallen zijn een spiraal wensen gaat de voorkeur uit naar de Kyleena.

Het hormoonspiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van vijf jaar. Uiteraard kan je het hormoonspiraal ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Het hormoon spiraal kost ongeveer 140 euro.

Plaatsing

Je maakt via onze assistente een afspraak voor de plaatsing. Na het maken van de afspraak ontvang je per email een bevestiging van je afspraak met hierbij de uitleg over het plaatsen van het spiraal. Wij bestellen het spiraal bij de apotheek, waarvoor je per email een betalingsverzoek ontvangt. Na betaling wordt het spiraal naar ons opgestuurd. Je hoeft hem dus niet zelf op te halen bij je apotheek.
De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we de spiraal, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol tabletten of één ibuprofen in te nemen.
Een spiraal kan vanaf 10-12 weken na de bevalling worden geplaatst.
Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je de eerste drie maanden wat onregelmatig bloedverlies, meer buikkrampen en/of extra bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter of website: www.spiraalplaatsen.nl

Nacontrole

Wij adviseren je om zes weken na de plaatsing een echo te laten maken. Deze kunnen we direct na het plaatsen maken of je kunt hiervoor het telefonisch spreekuur bellen. Na de plaatsing wordt er ook een afspraak gemaakt voor een telefonische nacontrole, welke na acht weken plaatsvindt. Ook tussendoor zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Kosten

De kosten voor het plaatsen van het spiraal zijn € 77,85. Vraag bij je zorgverzekeraar na in welke gevallen je een vergoeding voor het plaatsen van het spiraaltje krijgt. Zorgverzekeraar VGZ, Zilveren Kruis en Menzis vergoeden het plaatsen van een spiraaltje. Wij dienen de factuur rechtstreeks in bij je zorgverzekeraar. 

De kosten voor de echo zijn € 42,50, graag per pin te voldoen na de echo.

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar. De kosten voor het verwijderen van het spiraal zijn €77,85.