logo Verloskundigen Praktijk Alkmaar

Corona Virus

Op dit moment heerst er in Nederland een Coronavirus- (COVID 19) pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio zijn er afspraken gemaakt omtrent het Coronavirus. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom onze facebook em Instagram pagina in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of je kind risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM. Ook op deverloskundige.nl vind je informatie.

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je kind en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de GGD voor corona test. Indien je positief gestest bent horen wij dit graag.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

 • Was regelmatig je handen
 • Hoest of nies in je elleboog
 • Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
 • Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
 • Schud geen handen en begroet mensen niet met kussen
 • Houd 1,5 meter afstand

Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de grieppandemie

Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, huisartsen en ziekenhuizen:

 • Kom niet naar de praktijk als je hoest, verkouden bent of koorts hebt (>38 graden). Bel de GGD voor een corona test. Indien je positief bent horen wij dit graag.
 • Het dragen van een mondkapje is niet meer verplicht, laat het weten indien je het fijn vindt als de verloskundige dit wel doet.
 • Kom niet te vroeg naar je afspraak; dit om de wachtkamer niet te vol te laten zijn. Ben je meer dan 5 minuten te vroeg wacht dan even buiten. Houd hierbij ook rekening met de andere bezoekers en medewerkers binnen ons gezondheidscentrum.
 • Vanwege de registratieplicht registreren we iedereen die op het spreekuur komt.
 • Partners en kinderen mogen weer bij de controle aanwezig zijn. Voor je echo afspraken geldt dat wij je willen vragen geen kinderen mee te brengen, uitzondering hierop zijn de pretecho's, hierbij zijn eventuele kinderen wel van harte welkom.
 • Kraamvisites doen wij grotendeel door middel van een huisbezoek, eenmalig telefonisch.
 • Centering Pregnancy is in overleg met de groep weer fysiek mogelijk.
 • Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel.
 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
 • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.

Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus

Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien.