logo Verloskundigen Praktijk Alkmaar

Echo's

Iedere zwangere krijgt in de zwangerschap een aantal echo’s aangeboden. Wij werken samen met Verloskundig Echocentrum Alkmaar, gevestigd op het Geert Grote plein 42F in Alkmaar en op De Helling 23 in Sint Pancras. Voor het maken van een afspraak kun je bellen op tel nr: 06-24607515. Het is ook mogelijk om bij een ander echobureau de echo’s te laten maken.

Termijnecho

De eerste echo zal plaatsvinden als je ongeveer 8-9 weken zwanger bent. Tijdens deze echo wordt gekeken of de zwangerschap intact is en wordt de zwangerschapsduur bepaald/bevestigd.

De tweede echo volgt bij 11-12 weken zwangerschap. Aan de hand van deze echo wordt de uitgerekende datum bepaald.

Bij echo’s voor 10 weken wordt vaak een inwendige echo gemaakt, omdat de baarmoeder bij deze termijn nog te klein is om via de buikwand in beeld te krijgen. Een inwendige echo geeft de meest scherpe beelden en foto’s bij een jonge zwangerschap. Ook in een latere periode kan er toch besloten worden om over te gaan op een inwendige echo indien de uitwendige echo geen goede beeldkwaliteit geeft.

Voor de beeldvorming bij eerste echo’s kan het helpen als je blaas iets gevuld is.

Groei-echo

Soms is het nodig om tijdens de zwangerschap extra echo’s te laten verrichten om de groei van je kind te beoordelen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je eerste kind veel groter of kleiner is geweest dan gemiddeld. Ook bij twijfel over de groei van je kind zal dit geadviseerd worden. Deze zogenaamde groei-echo’s vinden plaats bij ca. 28 en 32 weken zwangerschap.

Liggingsecho

Bij een zwangerschapstermijn van rond de 35-36 weken wordt er een liggingsecho verricht. Via een uitwendige echo wordt bekeken waar het hoofd van je kind ligt. Uiteraard is het geen garantie dat je kind in deze ligging blijft liggen, echter de kans dat je kind zich nog zal draaien is klein. Indien het kind in een stuitligging ligt zullen wij je op tijd door sturen naar het verloskundige versie-centrum of naar de gynaecoloog. Het is dan, mocht je dit wensen en de omstandigheden hiervoor zijn gunstig, nog mogelijk om het kind te draaien. Dit noem je uitwendige versie. Voor de liggingsecho is het niet nodig met een volle blaas te komen. Er wordt tijdens deze echo niet naar andere structuren of beelden gekeken.

Pretecho

Je kunt ervoor kiezen om echo’s te laten verrichten zonder medische indicatie. Dit worden pret-echo’s genoemd. Op deze manier kun je, samen met partner of familie, uitgebreid kijken naar het kind in je buik en, indien gewenst, 3d en 4d beelden maken. Deze echo’s worden niet vergoed door de verzekeraar.